historie


Het begin

Toen in 1927 bekend werd gemaakt dat er bovenop de Esch een ca. 15 meter hoog bronzen standbeeld zou worden geplaatst van de in Tubbergen geboren en getogen staatsman Dr. Schaepman, kocht de oprichter van ons bedrijf Hein Brokers tegenover deze toeristische locatie een stuk grond waarop hij een uitspanning (café) en een kleine smederij begon.

J.H.A. Brokers Touwhandel

Rond 1948 nam Hein's zoon Jan het bedrijf over en hij startte met de verkoop
van balenperstouw ten behoeve van hooi- en strobalen voor de regionale agrariërs en loonwerkers. 
Toen deze touwhandel een succes bleek te zijn, werd besloten de
smederij af te stoten om zich volledig te kunnen concentreren op de handelsactiviteiten. Hij nam toen de nieuwe bedrijfsnaam J.H.A. Brokers Touwhandel aan.

Omdat er in de wintermaanden sterk verminderde activiteiten waren in de touwhandel, zocht Jan naar een alternatief waarmee hij de rustiger maanden kon overbruggen. In eigen beheer ontwikkelde en bouwde hij toen een machine waarmee hij bronfilters kon produceren door sleufjes in pvc-buizen te zagen. In een later stadium ontwikkelde hij ook nog een machine waarmee een punt aan de buis kon worden gemaakt. Deze filterbuizen worden gebruikt om waterbronnen te realiseren en worden nog steeds door ons verkocht.

Brokers Touw- & Plastichandel

Toen in 1973 Jan Brokers langdurig ziek werd, nam zijn zoon Henny Brokers enigszins versneld op 19-jarige leeftijd de dagelijkse leiding van het bedrijf over. Nadat Jan hersteld was heeft hij nog tot zijn 65e meegewerkt waarna hij in 1995 met pensioen ging.

Met de opkomst van het inkuilproces waarbij gebruik werd gemaakt van (landbouw) folie,  werd de markt van balenperstouw aanzienlijk kleiner. Vandaar dat er destijds ook landbouwfolies in het assortiment werden opgenomen. In deze periode heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een nationaal opererende touw- en plastichandel, gericht op hoofdzakelijk agrarische loonbedrijven. De bedrijfsnaam werd hier op aangepast. 

Door het ontbreken van uitbreidingsmogelijkheden hebben wij na bijna 70 jaar afscheid moeten nemen van onze locatie op de Esch. In 1995 hebben wij op het plaatselijke industrieterrein "Boskamp" een geheel nieuw en modern bedrijfspand in gebruik genomen. Op deze nieuwe locatie heeft het bedrijf een explosieve groei doorgemaakt. In de loop der jaren is dientengevolge extra grond verworven waarop diverse uitbreidingen en aanpassingen aan magazijnen en kantoren hebben plaatsgevonden. Daarnaast zijn er buitenterreinen aangelegd en is er een productiehal gerealiseerd.

Brokers Kunststoffen 

In 1999 werd het zeilverwerkende bedrijf Veenhuis uit Goor door ons overgenomen en in een later stadium verplaatst naar Tubbergen. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het op maat confectioneren van zeilen en (windbreek) gazen voor velerlei toepassingen.

Op dit moment heeft Brokers Kunststoffen zich gespecialiseerd in flexibele kunststoffen zoals folies, weefsels, vliezen, zeilen en aanverwante artikelen voor allerlei toepassingen en branches. Het aandeel van touwen is gemarginaliseerd en daarom is de bedrijfsnaam gewijzigd in Brokers Kunststoffen.

Van een kleine plaatselijke touwhandel hebben wij ons kunnen ontwikkelen tot een internationaal opererend bedrijf dat zijn producten exporteert over de gehele wereld. Onze klanten bevinden zich in geheel Europa maar ook in onder andere India, China en de Verenigde Staten.